Tilaliikelaitos oli kutsunut tänään (4.8.2010) Linnankiinteistöstä häädetyt taiteilijat toimitiloihinsa, esitelläkseen heille tarjolla olevia korvaavia tiloja. isännät näyttivät hieman hämmästyneiltä kun pieni kokoushuone pullisteli väkeä. Eikä paikalla ollut kuin 25 henkeä, eli vain noin viidesosa Linnankiinteistön taiteilijoista!

Tarjolla oli vain yksi paikka: Pernon koulu. Tilaliikelaitoksen vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen esitteli tilaa ja sanoi että siellä on 7000 neliötä soveliasta tilaa ( toisella kertaa neliöitä oli 7500 ja kolmannella peräti 8000). Vuokra on 4,50 €/neliö ja työtilojen lisäksi vuokraa on maksettava käytävistä, wc-tiloista, portaista jne.

Taiteilijoille jaettiin esite jossa tiloja esitellään kaavakuvin, kerroksittain. Tiloja on esitelty jo aiemminkin. Tässäkin blogissa on todettu, siellä on kolme siipirakennusta joissa on työtiloiksi soveltuvia luokkahuoneita. Ne olisivat jo menneet halukkaille taiteilijoille aikoja sitten, mutta Tilaliikelaitos ei tähän asti ole suostunut vuokraamaan tiloja muuten kuin kaikki kolme siipeä kerrallaan yhdelle toimijalle.

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön asiamies Tuula Paalimäki on tutustunut tiloihin ja totesi että kyseiset siipirakennukset ja niiden tilat ovat hyviä, tietyin rajoituksin. Paalimäen mukaan jyrkässä rinteessä olevien rakennusten rakenteen ovat kostuneet koska rakennusaikaan, 1980-luvulla, ei tehty riittäviä suojauksia. Hän piti rakennusten salaojitusta ehdottomasti tarpeellisena.

Samoin Turun taidegraafikoiden Juha Joro  on nähnyt tilat ja piti siipirakennuksia sopivina ateljeetiloiksi.

Näissä siipirakennuksissa on 20 luokkahuonetta ja muuta tilaa jotka sopivat työtiloiksi. Neliöitä on arviolta 800.

On  naurettavaa tarjota näitä tiloja "ratkaisuksi" Linnankiinteistöstä häädetyille taiteilijoille! Pernon koulusta löytyy ratkaisu noin 20 ehkä 30 häädetyn taiteilijan työtila ongelmaan. Koulun palloiluhallit,  auditoriot, rappukäytävät ja aulat tarjoavat kyllä neliöitä joita voi väläytellä, mutta eivät ne ole mikään todellinen tilaratkaisu!

Tilaliikelaitoksella ei ole myöskään tarjota mitään mallia miten vuokraus toteutettaisiin. Välillä he sanovat etteivät vuokraa tiloja yksittäisille taiteilijoille ja vaan haluavat yhden vuokralaisen joka hallinnoi tiloja. Toisessa lauseessa taas sanovat että jos vuokralaiset ovat yksittäisiä taiteilijoita heille jyvitetään omien tilojen lisäksi myös kustannuksia yleisistä tiloista kuten käytävät ja wc:t.

Tilaliikelaitos on  ilmeisesti saanut kaupungin johdolta tehtäväksi esittää tällaisen näytelmän jossa taiteilijoille "tarjotaan" työtiloja. Näytelmää kaivataan, koska Linnankiinteistön ostaja Åbo Akademin säätiö on vaatinut kaupungilta sijoitusratkaisua häädettäville taiteilijoille. Myös yleinen mielipide Turussa on voimakkaasti taiteilijoiden puolella: kaupunki tukee kyllä suuria yrityksiä, mutta itse itsensä työllistävät luovien alojen ammattilaiset, kuvataiteilijat ja käsityöläiset  eivät Turun johtoa ja poliittisia päättäjiä kiinnosta.

Suurella metelillä tarjotaan nyt 8000 neliötä - kun todellista sopivaa tilaa on noin 800 neliötä!

Nykyisessä pakkoraossa näille 20 huonelle löytyy varmasti ottaja jos Tilaliikelaitos seisoo tarjouksensa takana loppuun asti - eikä rakentele mahdottomia esteitä vuokraukselle. Näistä saatiin esimakua jo tämän päivän esittelyssä, kun Aaltonen ilmoitti että halukkailla on viikko aikaa ilmoittautua. Mikä ihmeen viikko kun tilat eivät edes vapaudu vuokrattavaiksi ennen kuin ensi marraskuussa!

Pernon koululla järjestetään ensi perjantaina kello 14:00 tilojen esittely niistä kiinnostuneille taiteilijoille. Kaikkia tiloja ei perjantaina kuitenkaan pystytä edes esittelemään, koska suurin osa Pernon koulusta on vuokrattuna viimeisimmän Vares-elokuvan filmauksiin.

 TS juttu tilaisuudesta: http://www.ts.fi/online/kulttuuri/150949.html