"Työlainsäädännössä tulisikin määritellä uusi ryhmä: itsensä työllistävät," toteaa entinen työministeri Tarja Cronberg.Hän  on selvittänyt luovan työn tekijöiden toimeentulon parantamista. Selvitys luovutettiin keskiviikkona kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille (r.), kertoo Helsingin Sanomat.

Jos entiselle työministerille on nyt valjennut että taiteilijat työllistävät itsensä (jos vaan saavat jostain työtilaa), niin onkos tuo ihme ettei sitä vielä Turun päättäjien piirissä ole ymmärretty!

Työttömyysturva, sosiaaliturva ja verotus kohdentuvat taiteilijoihin epäoikeudenmukaisesti, toteaa Cronberg. Selvityksestä ilmenee, että suomalaistaiteilijat elävät taiteestaan vain 50-prosenttisesti, kun muissa pohjoismaissa vastaava luku on 70 prosenttia.

Taiteilijoiden tulisi voida rahoittaa toimeentulonsa taiteella 70-prosenttisesti vuoteen 2020 mennessä. Tähän päästäisiin paitsi työllisyysapurahan avulla, myös lisäämällä muita apurahamääriä ja nostamalla arvonlisäverovapaan taiteesta saadun tulon rajaa. Yhteisöjen taideostot tulisi muuttaa verovapaaksi.

Ainakin Turussa listaan voisi vielä lisätä jonkin konstin millä löydetään työtiloja taiteilijoille (paitsi muuttamalla Helsinkiin)?