Taiteilijoiden oikeudet kiinnostaa meitä, koska siitä on pohjimmiltaan kysymys myös työtiloissa:
onko taiteilijoilla oikeuksia - onko olemassa jokin oikeus saada kohtuullista työtilaa, onko olemassa oikeus olla taiteilija, tehdä taiteellista työtä?
Turkulainen taiteilija joutuu miettimään näitä kysymyksiä, omaa olemassaolonsa oikeutusta, omaa mahdollisuuttaan jatkaa taiteellista työtään - näin tapahtuu vuonna 2008, kaupungissa joka valmistautuu olemaan Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011.

UNESCO on siis jo vuonna 1980 tehnyt julkilausuman jossa on pyritty määrittelemään oikeus taiteelliseen ja luovaan työhön ja esittänyt että hallitusten ja yhteisöjen tulisi tukea näitä pyrkimyksiä ja tätä työtä.

http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=13138&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Myös Euroopan unioni ja Euroopan parlamentti ovat pohtineet näitä kysymyksiä, vaikka periaatteessa kulttuuri kuuluukin niihin asioihin joista jäsenvaltiot vastaavat itse kukin tahollaan.
EU on kuitenkin antanaut joitakin julkilausumia joissa se korostaa samoja arvoja kuin UNESCO omassa julkilausumassaan.
Ja nämä asiakirjat löytyvät myös suomeksi ja niiden olisi syytä olla tuttuja jokaiselle suomalaisessa päätöksenteossa mukana olevalle - myös turkulaisille kuntapoliitikoille...

Päätöslausumista uudempi löytyy asiakirja muodossa, suomeksi, myös sivupaneelin Sivut- osiosta.

Päätöslauselmat ja lisätietoja niiden käsittelystä löytyy englanniksi (dokumentit ovat myös suomeksi jossain mutta emme ole löytäneet niitä vielä?) Euroopan parlamentin Legislative observatory -tietokannasta. Sinne pääsee alla olevan linkin kautta:

http://www.europarl.europa.eu/oeil/search.jsp
sitten valitse vasemmalta sanahaku "titles and summaries" ja hakusanaksi "artist" niin löytyvät molemmat mietinnöt.


INI/2006/2249
INI/1998/2137