Turussa huutava pula työtiloista

Turkulaisten taiteilijoiden työtiloissa Jokikadulla on hiljaista. Osa taiteilijoista on lähtenyt, osa sinnittelee yhä Jokikadulla, kun muutakaan paikkaa ei ole. Viime vuonna oltiin vielä lehtiotsikoissa kun Turku möi taiteilijoiden työtiloja ja saman aikaisesti  kilvoitteli itselleen kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2011. Nyt ehdokkuus on saatu ja Jokikatu myyty. Taiteilijoilla on edessään lähtö Jokikadulta: kaupunki aloittaa maa-ainesten siirrot kesällä ja sen jälkeen kiinteistö luovutettan uudelle omistajalle.
Turun taidegraafikoiden maineikas grafiikkapaja on jo lähtenyt. Graafikot muuttivat entiseen kalatehtaaseen eli ns Linnakiinteistöön satama-alueelle. Tila ei ole yhtä hyvä ja toimiva, mutta kohtuuhintainen. Graafikot eivät voineet jäädä epätietoisina odottelemaan sillä grafiikkapaja toimii koko ajan; kurssit ja koulutus vaativat jatkuvuutta.
Kuvanveistäjien valimo, Jöötti ry,  on muuttamassa Pääskyvuoren kasarmialueelle. Alue siirtyi Turun kaupungille viime vuoden lopulla. Kasarmin ruokalaan ollaan kunnostamassa uutta valimoa, kunhan rakennuksen käyttötarkoitus on muutettu.
Uudet tilat ovat Jokikatua kalliimmat, mutta Jöötille tärkeintä on pysyvyys.  Valimoa ei voi jatkuvasti rakennella uuteen paikkaan. Yhdistys yrittää saada kaupungilta seitsemän vuoden vuokrasopimuksen.

Hätäapua Pääskyvuoren kasarmista

Huonoin tilanne on yksittäisillä taiteilijoilla. Turun Taiteilijaseura, jolla oli Jokikadulla sekä yhteistilaa että työhuoneita, ei aio enää jatkaa työhuoneiden välitystä. Samoin Taidegraafikoiden pajan yhteydessä olleet joutuvat etsimään uusia tiloja omin päin. Titanikin kannatusyhdistyksellä on Jokikadulla  työhuoneita ja se etsii nyt uusia niiden tilalle.
Yhdistys on jo neljä kuukautta neuvotellut kaupungin kanssa Pääskyvuoren tyhjillään olevasta kasarmista. Siellä on 17 työtiloiksi soveliasta huonetta. Neuvotteluja ovat pitkittäneet kasarmin runsaat hukkatilat. Hukkatilan kanssa vuokra nousee kaksinkertaiseksi normaaliin hintatasoon verrattuna - joka sekin on taiteilijoille kova. Mikäli kasarmin vuokrat saadaan kohtuullisiksi, halukkaita tulijoita on enemmän kuin kasarmille mahtuu. Titanikin kannatuyhdistyksen arvion mukaan Pääskyvuoren kasarmin kokoisia tiloja tarvittaisiin pikaisesti useampia, jotta pahin työhuonepula Turussa  hellittäisi. Yhdistys on ilmoittautunut vapoaaehtoiseksi työtilojen välittäjäksi. Ensimmäiseksi se haluaa vuokrata Pääskyvuoren kasarmin. Yhdistys myös jatkaa lisätilojen etsimistä.
Eräät jokikatulaiset perustivat maaliskuussa uuden yhdistyksen, joka etsi tiloja  keskusta-alueelta. Kasarmin huonot  liikenneyhteydet ja syrjäinen sijainti eivät sovi heille. Yhdistys neuvottelee parhaillaan entisen ruotsalaisen seurakuntatalon vuokrauksesta. Suojeltu rakennus on ollut pitkään tyhjillään ja huonossa kunnossa. Riskinä on että  rakennuksen omistava sijoittaja käyttää taiteilijoita hyväkseen ja vuokrasopimus päättyy kun kiinteistön paalutus- ja korjaustyöt ovat ohi.

Sympatiaa ja kovia otteita

Turkulainen taiteilija jolla on  työtila, voi pitää itseään poikkeuksellisen onnekkaana. Kaupungissa on vain muutama pysyvä kunnollinen työtila, muutamia 4-10 taiteilijan yhteisöjä. Suurimpia yhteisöjä on Linnakiinteistössä ja Barkerin tehtailla, mutta niiden tilanne on epävarma. Molemmat sijatsevat alueilla jotka on kaavoitettu asuinrakentamiseen. Asuntotuotannon elpyessä lähtö voi  tulla koska hyvänsä.
Jo ennen Jokikadun myyntiä Turussa oli pulaa työhuoneista, viime keväänä taideopiskelijat valtasivat,  protestimielessä, tyhjän puutalon keskustasta. Eduskuntavaalien alla Turun taideakatemiassa järjestetyssä keskustelussa kulttuuritoimen kaupunginjohtaja Kaija Hartiala (kok), torui taiteilijoita ainaisesta työhuone marinasta. Sen sijaan pitäisi olla innolla mukanan yhteisessä kulttuuripääkaupunki hankkeessa. Paikalla olleet taiteilijat lupasivat  tulla mukaan kulttuuripääkaupunki talkoisiin heti kun ehtivät. Nyt voimat kuluvat työtilojen etsimiseen.
Myötätuntoakin on esiintynyt. Jokikadun myynnin yhteydessä Turun valtuusto edellytti että taiteilijoiden tilakysymyksiä ei saa jättää ratkomatta. Myös Jokikadun ostajalta edellytettiin suunnitelmaa taiteilijoiden sijoittamiseksi.
Titanikin kannatusyhdistys toivoo että Turku, Helsingin esimerkin innostamana, tekee oman suunnitelman taiteilijoiden työtilaongelmien ratkaisemiseksi. Muualla maailmassa taiteilijoista ollaan kiinnostuneita luovana potentiaalina ja sosiaalisesti rikastavana ryhmänä, joka  elävöittää nuutuvia yhteisöjä. Turkuun asti tämä ajattelu ei vielä ole rantautunut.
Mutta jotain myönteistä Turussakin tapahtuu: tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta kaupunki pyörsi päätöksensä  periä kouluilta vuokraa niiden seinillä olevista taideteoksista ja Aurajoen rannat pysyvät  jatkossakin valaistuina. Ehkäpä jo seuraava myönteinen uutinen kertoo että kaupunki auttaa taiteilijoita heidän työtilojen etsinnässään.

Tuike Alitalo, Titanikin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja

Julkaistu Taiteilija-lehdessä 2/2007